bruxisme

Bruxisme, saps què és?

El bruxisme és una patologia que sofreix un alt percentatge de la població. Consisteix en prémer la mandíbula i fer cruixir les dents. El bruxisme provoca un desgast de les dents, això com una sobrecàrrega de la musculatura mandibular.

La majora de les persones que pateixen bruxisme no són conscients, ja que ho pateixen durant la nit. Així doncs, la revisió rutinària anual amb l’odontòleg serà vital per a diagnosticar-ho i prendre les solucions necessàries.

Com ja hem dit abans, el bruxisme deriva en un desgast de les dents, això com dolor en els músculs mandibulars. Tot i això, existeixen altres conseqüències a tenir en compte:

  1. Hipersensibilitat dental: les dents es desgasten, s’estellen i fins i tot es poden trencar, provocant un fort dolor en elles i en la zona mandibular al mastegar; això com dolor a l’entrar en contacte amb aliments freds, calents, dolços i àcids.
  2. Irradiació del dolor: el bruxisme pot provocar que el dolor irradiï més allà de les dents i la mandíbula, provocant dolor de cap, cervicals o oïdes.

 

Com es tracta el bruxisme?

L’odontòleg especialista serà l’encarregat en realitzar un diagnòstic per oferir els diferents tractaments possibles segons el cas. L’objectiu serà, sobretot, prevenir el desgast de l’esmalt i evitar els danys permanents que es poden ocasionar en la mandíbula.

El tractament més comú és l’ús de la fèrula de descarrega. Es tracta d’una fèrula feta a mida per a ajustar-se correctament en la dentadura del pacient. Aquesta fèrula s’haurà de col·locar abans d’anar a dormir, per intentar relaxar la mandíbula i evitar el cruixir de les dents.

En els casos més avançats, on existeix un desgast dental molt important, es recomana rehabilitar amb pròtesis per a recuperar la posició articular idònia de la mandíbula.