fbpx

Clínica Dental Soliva Puigdemont

Horaris : Dil. a Dij. de 9 a 19h30 | Div. de 9 a 14h i de 15 a 19h
  Contacte : +34 93 711 47 07

Bruxisme

Bruxisme, saps què és?

El bruxisme és una patologia que sofreix un alt percentatge de la població. Consisteix en prémer la mandíbula i fer cruixir les dents. El bruxisme provoca un desgast de les dents, això com una sobrecàrrega de la musculatura mandibular.

La majora de les persones que pateixen bruxisme no són conscients, ja que ho pateixen durant la nit. Així doncs, la revisió rutinària anual amb l’odontòleg serà vital per a diagnosticar-ho i prendre les solucions necessàries.

Com ja hem dit abans, el bruxisme deriva en un desgast de les dents, això com dolor en els músculs mandibulars. Tot i això, existeixen altres conseqüències a tenir en compte:

 1. Hipersensibilitat dental: les dents es desgasten, s’estellen i fins i tot es poden trencar, provocant un fort dolor en elles i en la zona mandibular al mastegar; això com dolor a l’entrar en contacte amb aliments freds, calents, dolços i àcids.
 2. Irradiació del dolor: el bruxisme pot provocar que el dolor irradiï més allà de les dents i la mandíbula, provocant dolor de cap, cervicals o oïdes.

 

Com es tracta el bruxisme?

L’odontòleg especialista serà l’encarregat en realitzar un diagnòstic per oferir els diferents tractaments possibles segons el cas. L’objectiu serà, sobretot, prevenir el desgast de l’esmalt i evitar els danys permanents que es poden ocasionar en la mandíbula.

El tractament més comú és l’ús de la fèrula de descarrega. Es tracta d’una fèrula feta a mida per a ajustar-se correctament en la dentadura del pacient. Aquesta fèrula s’haurà de col·locar abans d’anar a dormir, per intentar relaxar la mandíbula i evitar el cruixir de les dents.

En els casos més avançats, on existeix un desgast dental molt important, es recomana rehabilitar amb pròtesis per a recuperar la posició articular idònia de la mandíbula.

Llegir més
periodoncia periodòncia

Periodòncia, què és?

La periodòncia és una especialitat de l’odontologia que es fa càrrec dels teixits que protegeixen i donen suport a les dents. Parlem de les genives, lligament periodontal, ciment radicular i l’os alveolar. Així doncs, l’especialista en periodòncia serà l’encarregat de prevenir, diagnosticar i tractar les malalties d’aquests teixits.

La gingivitis i la periodontitis són les malalties periodontals més comuns. La gingivitis es tracta de la inflamació de les genives a causa d’una infecció bacteriana causada per l’acumulació de placa, que es converteix en tosca i irrita les genives.

La periodontitis, per la seva banda, deriva de la gingivitis. Es tracta d’una malaltia crònica i degenerativa, que es converteix en el principal motiu de caiguda de dents en els adults. Destrueix tots els teixits que protegeixen i aguanten la dent d’una forma progressiva i irreversible.

Per aquests motius, la salut i cura de les genives i altres teixits és tan fonamental com la salut i cura de les nostres dents. Hem de mantenir una higiene regular de les dents, per evitar l’acumulació de placa a les dents, així com visitar a l’higienista dental com a mínim un cop a l’any. Al seu torn, s’ha de fer una visita a l’any al dentista per detectar qualsevol possible malaltia relacionada amb els nostres dents, però també els teixits que els sostenen.

Llegir més
cepillo

Raspall dental: com cuidar-lo i quan canviar-lo

El raspall de dents és el nostre gran aliat a l’hora de mantenir una higiene bucal adequada. Per això, és important mantenir-lo també en bon estat, ja que pot acumular gèrmens, fongs i bacteris.

Per mantenir una bona higiene, és important netejar-lo sota l’aixeta després de cada ús. En finalitzar, s’haurà de col·locar de tal forma que se sequi abans de tornar-lo a utilitzar. Al mateix temps, és important no deixar-lo en contacte amb altres raspalls dentals, per evitar la transmissió de virus o bacteris. De la mateixa manera, és recomanable canviar-lo després d’una grip o infecció bucal.

Tot i cuidar el raspall de dents, aquest s’ha de canviar de forma regular. La recomanació és canviar-lo cada tres mesos, però no podem generalitzar sobre aquesta data. És necessari tenir en compte la regularitat amb què cada persona es renta les dents i la intensitat amb què ho fa. Segons això, el raspall de dents s’haurà de canviar al cap de tres mesos o abans, sempre sense arribar que aquest perdi la seva forma i les cerres estiguin obertes.

 

Per què s’ha de canviar regularment de raspall?

Les cerres dels raspalls perden la seva força al raspallar-nos les dents diàriament, cosa que provoca que perdin la seva efectivitat. La placa dental es resistirà més contra un raspall antic i serà més complicat arribar a llocs de difícil accés, com la zona posterior de la cavitat bucal.

A més, canviar el raspall regularment ens ajudarà a prevenir una acumulació de gèrmens, bacteris i fongs, que seran perjudicials per a la nostra salut bucodental.

En el cas dels raspalls elèctrics, es recomana cuidar dels seus capçals de la mateixa forma que els raspalls tradicionals. Al mateix temps, també haurem de ser regular a l’hora d’utilitzar-ne un de nou.

Llegir més
dientes dents dentadura rayos x

Dents: Què saps sobre elles?

Les dents són òrgans anatòmics durs formats per teixits mineralitzats: calci, fòsfor i magnesi. Els nens tenen 20 peces temporals (dents de llet), que al voltant dels sis anys se substitueixen per les dents permanents. Així, els adults tenen 32 dents, incloent-hi els tercers molars (queixals del seny).

A la dentició permanent trobem 4 tipus de dents, que classifiquem segons forma i funció:

 1. Incisius (8 peces): els trobem a la part més externa de la boca. Serveixen principalment per tallar els aliments.
 2. Canins (4 peces): també coneguts com a ullals. Es troben emmarcant els incisius i tenen una forma més punxeguda. Serveixen per estripar els aliments
 3. Premolars (8 peces): situats al costat dels canins, la seva funció és la de triturar els aliments.
 4. Molars (12 peces, comptant els queixals del seny): estan situats a la part més interna de la boca. Són les més grans i també serveixen per triturar els aliments.

 

Com estan formades les dents?

Totes les dents estan formades per 4 teixits mineralitzats:

 1. Esmalt dental: és el teixit més dur del cos humà. Recobreix la part exposada (corona) i la seva funció és la de protegir la dent, per exemple, de les càries. És translúcid i no té terminacions nervioses.
 2. Dentina: és el teixit que es troba sota l’esmalt i el ciment radicular. Si l’esmalt es desgasta, la dentina queda exposada i es pot produir sensibilitat dental, això com altres problemes bucodentals.
 3. Ciment radicular: és el teixit que recobreix la dentina a l’arrel de la dent. La seva funció és la d’unir la dent amb l’os maxil·lar o la mandíbula.
 4. Polpa dental: és el teixit que conté els vasos sanguinis i fibres nervioses de la dent. És l’encarregada de donar sensibilitat a la dent i nodrir i fabricar la dentina.

Com podeu comprovar, les dents són òrgans molt complexos, vitals per als humans. Per això, és important cuidar-los i mantenir la seva higiene. Recomanem rentar-se les dents 3 vegades al dia, utilitzant un raspall i fill dental. A més, és important fer una visita anual a la vostra clínica dental, per revisar la vostra salut bucodental.

Podeu demanar cita a la clínica dental Soliva Puigdemont trucant al +34 93 711 47 07 o directament a la home d’aquesta web. (Consultar informació sobre la clínica durant l’Estat d’Alarma en aquest article).

Llegir més

La llengua i la importància de mantenir-la neta

A l’hora de rentar-se les dents, la gran oblidada acostuma a ser la llengua. Ens rentem les dents, utilitzem fil dental i, inclús, utilitzem col·lutori bucal, però què fem amb la llengua? Aquesta acumula un gran nombre de bacteris i, per tant, hem de tenir-la en compte a l’hora de portar a terme la neteja bucal.

Les bacteris que acumula la llengua, en una característica capa de color blanc, són les responsables de l’halitosi (mal alè). També poden produir càries o xerostomia (boca seca) i altres malalties periodontals.

Com ens hem de rentar la llengua?

Com ja hem vist, és important mantenir-la neta. L’objectiu és recuperar el seu estat natural rosat, eliminant la capa de bacteris blanquinosa. Podem fer-ho de diferents maneres:

 • La millor opció és la d’utilitzar un netejador lingual. Es tracta d’un instrument específic per a la neteja lingual, que permet un suau raspat des de la part posterior de la llengua, fins a la part més exterior. Aquesta acció repetida, ajuda a reduir les bateries acumulades. Finalment s’haurà de portar a terme un glopeig amb aigua.
 • En cas de no disposar d’un netejador lingual, podem fer un suau raspat amb el raspall de dents. Aquesta opció no és tan eficaç, però és recomanable si no es disposa d’una altra opció.
 • Complementàriament, hem d’utilitzar un col·lutori bucal que ens ajudi a reduir encara més les bacteris que es trobin acumulades a la nostra llengua.
Llegir més

Informació relativa al covid-19

Seguint rigurosament els protocols recomanats per les Autoritats per frenar aquesta pandemia tan catastròfica, us informem que estarem tancats durant els pròxims 15 dies.

Hem habilitat un telèfon de contacte per atendre les urgències. Ho farem perfectament equipats per a no posar en risc la salut de ningú i no comprometre la bona praxis en vers el pacient. Ens podeu contactar al 669 617 057.

Llegir més
periodoncia

Periodòncia: què és i quines són les seves característiques clíniques?

La periodòncia és una especialitat medico-quirúrgica odontològica que estudia la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties i condicions que afecten els teixits que donen suport a les dents (geniva, lligament periodontal, ciment radicular i os alveolar) i dels seus substituts implantats. Així mateix, procura el manteniment de la salut bucal, funció i estètica de les dents i dels seus teixits adjacents.

En un pacient amb periodontitis podem trobar alteracions del color, la textura i el volum de la geniva, sagnat durant l’exploració periodontal, un aprofundiment del sondatge, presència de recessions, pèrdua d’os tant a nivell vertical com horitzontal, mobilitat dental augmentada, migració, i finalment pèrdua de les peces dentàries.

Per això són tant importants les mesures preventives i els diferents tractaments de la malaltia periodontal.

Llegir més
embaras

Embaràs i salut bucodental

Hi ha molts mites que circulen al voltant de l’ embaràs i la salut bucodental. Tot i que no ens hem de preocupar, és important cuidar la salut bucodental durant l’embaràs.

Potser heu sentit a dir que durant l’ embaràs el fill/a obté el calci de les dents de la mare o que cada embaràs costa una dent, però això només són mites. El nadó obté el calci de la dieta de la seva mare o dels seus ossos i, en el cas de tenir més càries, es pot deure a diferents factors com:

 • El canvi dels hàbits dietètics i horaris, degut a la falta de sensació de sacietat. Això produeix que la mare mengi petites quantitats d’aliment amb més freqüència. Tenint en compte que les bateries de la placa dental necessiten el sucre per produir els àcids que afecten l’esmalt i, per tant, provoquen càries, és important controlar-ne el consum i cuidar la higiene dental.
 • Durant l’embaràs es poden patir més vòmits i l’esmalt de les dents entra en contacte amb els àcids de l’estómac. Aquest contacte pot provocar erosió a l’esmalt i, per tant, incrementar les opcions de produir-se càries.

Per altra banda, els canvis hormonals que tenen lloc durant l’embaràs poden afavorir l’aparició de la gingivitis. La inflamació de les genives pot provocar-nos molèsties i un tendència al sagnant quan ens rentem les dents. Per reduir les molèsties i evitar la gingivitis, és important complir amb una bona higiene dental i visitar la clínica dental per a seguir un tractament de neteja bucal.

Al quedar-te embarassada és recomanable visitar el teu dentista per a fer una revisió i una neteja bucal, per a evitar problemes de gingivitis o càries més endavant. No dubtis en trucar-nos per a fer-nos una visita i l’equip de Soliva Puigdemont t’atendrà i resoldrà qualsevol dubte. També pots trobar més informació sobre l’embaràs i la salut bucodental en el següent article.

Llegir més
ortodoncia somriure

Ortodòncia: quina escollir?

L’ ortodòncia és un tractament que consisteix a moure les dents per corregir posicions dentals incorrectes, com ja hem explicat en altres articles. L’objectiu de l’ortodòncia és aconseguir una millor oclusió i millorar l’estètica dental.

Moltes persones decideixen seguir un tractament d’ ortodòncia, però quan arriba el moment, com escollim? A clínica Soliva Puigdemont, fem un estudi a cada pacient per recomanar els tractaments més adients per al seu cas.

Avui, et presentem els tipus d’ortodòncia que existeixen.

 

 1. Brackets

És el tractament més conegut. Es tracta d’una peça (bracket) adherida a la dent, i un arc metàl·lic que transmet forces als brackets . Aquestes forces són les responsables del moviment de les dents.

Els brackets  poden ser metàl·lics o estètics (del mateix color de les dents). Amb els brackets estètics, els tractaments són molt menys visibles.

 

 1. Lingual

A l’ortodòncia lingual els brackets estan adherits a la cara interna de les dents, per la part que està en contacte amb la llengua.

Estèticament és totalment invisible,  i les principals complicacions són la dificultat per la higiene correcta i es poden produir llagues a la llengua.

 

 1. Invisible amb alineadors plàstics.

És l’ortodòncia més moderna i es diferencia per la seva transparència, a més de ser l’única que es pot treure i posar.

Es tracta d’una ortodòncia que es basa en estudis 3D per produir fèrules transparents. Aquestes fèrules fetes a mida per a cada boca, es canvien cada dues setmanes (aproximadament), fins a aconseguir el resultat desitjat. Prèviament, el pacient haurà pogut veure quin serà el resultat final.

En poder-se treure i posar, l’Invisalign millora la higiene dental del pacient, que se’l traurà cada vegada que hagi de menjar. A més, és l’ortodòncia més desitjada per aquelles persones que no s’hagin atrevit mai a seguir un tractament amb l’ortodòncia de brackets, per raons estètiques.

 

Llegir més

Ortodòncia en adults

Tractaments d’ortodòncia en adults per corregir alteracions en la posició

Les dents es poden moure durant tota la vida. Hi ha diversos motius que ho poden provocar: les pèrdues d’alguna dent o el desgast excessiu per bruxisme, entre d’altres. Aquests diferents factors poden conduir a alteracions importants en la posició de les dents. Progressivament empitjoren el pronòstic de tota la dentició.

Els tractaments d’ortodòncia en adults ens permeten reposicionar les dents en el seu lloc adequat i, sovint, cal un procediment rehabilitador posterior per completar el tractament.

Mai és tard per fer un tractament d’ortodòncia! Vine a informar-te a la clínica Soliva Puigdemont de Sabadell.

Llegir més
Obrir WhatsApp
Hola! Com et podem ajudar?